Paaszondag brengt dweilorkesten naar Hengelo

Door: Luuk Stam

Pasen krijgt in Hengelo dit jaar een muzikaal tintje. Acht dweilorkesten zullen hier op zondag 20 april hun geluid laten klinken tijdens het Hengels Dweilfestival. Dit muziekfestijn op de derde zondag van april staat alweer voor de zevende keer op de kalender. Ook dit jaar zullen de orkesten van zich laten horen vanaf vier verschillende podia in het centrum van Hengelo. Het hoofdpodium staat geposteerd op het plein voor Expert Arendsen. Hier trapt het Hengels Dweilfestival om 12.50 uur af. Als alle dweilorkesten hun muzikale tocht door het dorp hebben volbracht, zijn ze om 17.15 uur weer terug bij het hoofdpodium voor de prijsuitreiking. Hier zullen de muzikanten van het winnende orkest nog één keer laten horen waarom zij de winnaars zijn.

Om het Hengels Dweilfestival te winnen, moet een dweilorkest op vier podia goed presteren. Behalve op het plein voor Expert Arendsen worden ook bij Hotel-Restaurant Leemreis, bij café Wolbrink en bij hoofdsponsor Eet- en IJssalon Langeler podia opgesteld. Elk podium heeft een eigen jurylid. De jury beoordeelt de dweilorkesten op muzikaliteit, repertoirekeuze en samenspel / uitvoering. Vorig jaar kwam dweilorkest Haagsûh Bluf uit – hoe kan het ook anders? – Den Haag als winnaar uit de bus. Zij zullen dit jaar opnieuw van de partij zijn. Hun naam verraadt natuurlijk al dat zij zich opnieuw zullen mengen in de strijd om de bovenste plaatsen.

Daarbij kan Haagsûh Bluf rekenen op stevige concurrentie. Zo is ook dweilorkest Valse Loch uit Beltrum weer aanwezig. Zij wisten vorig jaar beslag te leggen op de tweede plaats. Voor Valse Loch is het al de vierde keer dat zij naar Hengelo komen. In 2010 wist het dweilorkest uit Beltrum het Hengels Dweilfestival te winnen. Maar de uitslag is tijdens het Hengels Dweilfestival ook niet het belangrijkst. Voor de dweilorkesten staat de gezelligheid voorop. Want ook al eindigden De Pleardöpkes uit Geesteren nog nooit op het podium, toch komen ze op paaszondag al voor het vijfde achtereenvolgende jaar naar Hengelo.

Het Hengels Dweilfestival is meer dan alleen muziek. Zo zijn er marktkramen en attracties te vinden op de routes tussen de verschillende podia. Kinderen kunnen hun spulletjes verkopen op de vrijmarkt. Kortom, als het ontbijt achter de kiezen is en alle paaseieren zijn gevonden, heeft het centrum van Hengelo van alles te bieden voor een geslaagde voortzetting van de paaszondag.

pasen_vrolijk_pasen

Meer informatie is te vinden op de door Achterhoek Multimedia vernieuwde website www.hengelsdweilfestival.nl. Aanmelden voor een marktkraam kan via www.marktvision.nl. En verenigingen en stichtingen (voor de markt) en kinderen (voor de vrijmarkt) kunnen zich aanmelden bij A. van Ommeren via secretaris@hengelsdweilfestival.nl of via 0575-460454.